Traktat o zrywaniu czarnych porzeczek

Przypominamy, bo… właśnie zrywamy

Tatulowe opowieści

Pora na porzeczki, zwłaszcza czarne, bo te po uzyskaniu dojrzałości lubią spadać na ziemię … jak czarny i wonny grad. Zrywanie ich, to ciężka i dość żmudna praca i dlatego najlepiej jest zaprosić do udziału w zbiorze kogoś, kto zapłatę za przysługę odbierze sobie w naturze. Zwłaszcza, że nie ma komu ich sprzedać, a jeśli nawet, to cena skupu nawet nie potrafi rozśmieszyć zrywacza. Jeśli nie chcemy pozostawić ich na krzakach, to trzeba zerwać i przetworzyć.

View original post 664 słowa więcej

7 uwag do wpisu “Traktat o zrywaniu czarnych porzeczek

  1. Mam na podwórku wiele krzewów , w tym m.in porzeczki . Wbrew pozorom łatwo jest zbierać je w sposób nieodpowiedni o czym wielu ludzi nie ma pojęcia 🙂 Nie wystarczy złapać za kulkę i pociągnąć, tak łatwo jest uszkodzić galazke i owoc, prawda ? 🙂

    Polubienie

  2. Do pewnego czasu lubiłem trzymać w ogrodzie po kilka krzaczków różnych owoców. To wystarczało dla własnych potrzeb. Teraz – z różnych powodów – ogród dziczeje i wraca do pierwotnego stanu.

    Polubienie

  3. Mieszczka.com pisze:

    Właśnie uprzytomniłam sobie, że tego lata jeszcze nie kosztowałam czarnej porzeczki, a przepadam za jej smakiem. Niestety nie ma szans, aby wyhodować ten smakołyk w balkonowej skrzynce, a póki co na bazarku tylko czerwona porzeczka 😉

    Polubienie

    • Witam nową czytelniczkę.
      Ja mam kilkanaście krzewów. W ub. roku nie miały owoców, a w tym nawet sporo. Przerobiliśmy na konfiturę. Przepyszna. Mamy też wino z czarnej porzeczki, które ma już kilka lat.

      Polubienie

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.